Бойко Борисов: Ускоряваме процеса на ваксинация

Новини

"На този етап не се налага въвеждането на нови ограничения у нас, въпреки че в страната ни се наблюдава плавно повишаване на заболеваемостта от Covid-19". Това обяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание, в което участваха и министрите на здравеопазването и на икономиката, както и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб. Беше отчетено, че се увеличава броят на пациентите с коронавирус в болниците, но се ускорява и процесът на ваксинация.

"В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените", посочи Бойко Борисов в рамките на работното съвещание. Премиерът акцентира, че противоепидемичните мерки бяха приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволи свободното движение на хората.

"Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави", обърна се премиерът Борисов към здравния министър Костадин Ангелов.

Министър-председателят изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално.

"Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза", отбеляза премиерът.

Председателят на НОЩ професор Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен. Той отчете, че броят на хоспитализираните вече е над 3000 и отбеляза, че се наблюдава умора от мерките.

"Но най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Ако някой е готов да подпише смъртната присъда на още 9000 българи, да го направи, но това не трябва да сме ние. Рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично, но това ще стане най-рано в средата или в края на март. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично".

Здравният министър Костадин Ангелов акцентира, че от днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и в третата фаза на имунизацията.

"В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата", добави министърът  и опроверга неверни твърдения относно спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици. Здравният министър подчерта, че средствата са осигурени.

В края на февруари ще бъдат преведени парите за януари плюс увеличенията на заплатите - от 600 лева на лекар и 360 лева за медицински сестри и 120 лева за санитарите. 

"Да ги уведомите, че всички жълти и такива измислени новини за хората на първа линия са абсолютна лъжа и просто съжалявам за нашите опоненти, които ползват такива методи", разпореди Борисов, който още веднъж подчерта, че е важно хората да издържат през февруари.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ професор Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява Covid-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса - латиноамериканския и южноафриканския.

Още от Новини