Бойко Борисов: Плащаме на доставена ваксина, а не предварително

Когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, ще я предоставим и в България


В ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), каза премиерът Бойко Борисов в Кюстендил. Министър-председателят обеща веднага когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, България да поръча и от нея.

"България винаги е водила много мирна политика, но на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от ЕАЛ. Затова в Чехия парламентът не разреши, в Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руската и китайската ваксина. Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата", допълни той.

"Ако руската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде одобрена, след това Ккомисията отиде и провери как се произвежда и ни разрешат и нея, ще вземем и от нея и ще предоставим, на който желае, да си я направи. Китайската все още не е подала документи в ЕАЛ. Това е много регулиран пазар на лекарствата. Смея да кажа, че компромиси в Европа с това не се допускат. Така че тези апели защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин… Мога да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от ЕАЛ и съответно от българската агенция. Стане ли разрешено, веднага ще предоставим на българите да избират", посочи още Бойко Борисов.

Здравният министът, който също е с премиерът, обясни, че ситуацията в Гоце Делчев е сложна. Ще преразпределят болните в други болници в региона, защото е местната е пълна. Ангелов уточни, че през вчерашния ден са поставени 12 000 ваксини у нас.

Борисов беше придружен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, от зам.-регионалния министър Николай Нанков и председателят на съюза на собственици на заведения Ричард Алибегов. Алибегов помоли за съдействие от страна на премиера да се ускорят плащанията от приходната агенция към фирмите, кандидатствали за помощи.

Още от Новини