Бойко Борисов: България е единствената страна с повишен рейтинг!

Новини

Несигурният резултат от изборите би могъл да влоши положителната перспектива на рейтинга на България, каза премиерът Бойко Борисов. Той коментира новината, че международната рейтингова агенция "Fitch Ratings" повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

"Винаги сме уверявали президента Радев, че сме стабилни финансово в дългосрочен план. Без да коментирам излишно доклада на "Fitch Ratings" това искам да го сложите на сайта на финансовото министерство, за да може всички да проверят какво пишат най-добрите финансисти в света. Това е за всички, които казват, че сме омръзнали и ако дойдат на власт, те с малките си проценти, ще стане нещо много интересно", коменетира още премиерът.

България е единствената държава, която повишава през февруари положителната перспектива на рейтинга, докато другите държави остават на ниво стабилна перспектива.

"Сред факторите, които биха довели до понижаване на рейтинга, е промяна в политическата обстановка, а именно да дойдат други и отново да се хапем, че сме върнали онези, и пак да се върнем назад. Ние сме с най-ниския дълг в Европа след Естония. Само преди два дни ЕК даде най-добрата си оценка за България. Най-големите агенции в света са подредили България като положителна и стабилна, и то в пандемична обстановка", изтъкна премиерът.

Още по темата