Бойко Борисов ще изведе ГЕРБ по-напред от сегашните прогнози

Новини

Цветните бюлетини отдавна отпаднаха от изборите. Останаха номерата, които партиите получават и се считат длъжни да харесват. След месец ще гласуваме за нови депутати, този път в условия на пандемия и с надежда за активност. За новопоявилите се партии, за старите водачи, политическите трансформации и търсените посоки - коментар пред Радио Пловдив на проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека.

Листите на партиите

"Те се пълнят в момента с хора, които са по принцип по-известни и могат да допринесат за по-голяма разпознаваемост. Това е от гледна точка на факта, че в голяма степен повечето депутати и хора в политиката са по-неизвестни. Малка част от влизащите в Парламента са активни, и не събират много популярност. На практика гражданските квоти се разбират като отваряне на политика към по-широко представителство. Това правят и ГЕРБ, и БСП, виждаме колко спортисти влизат вътре в техните листи. За това действие има много позитиви, но има негативи, като това, че тези лица влизат в неизразен конфликт с политическите активисти"

"Много естествен например е изборът на лекарите в листите. По принцип темата на деня, става тема на политиката и на медиите. Медиите изведоха нови лица, а здравеопазването в криза се управлява от лица, които са свързани с проблемите на Ковид-19. Те стават интересни за политическите партии", посочи още проф. Христова.

Преднината на ГЕРБ пред БСП от 3 до 5%

"Има една голяма част от хората, които не са се определили, и точно те ще решат съотношението на политическите партии в новия парламент. Специално за ГЕРБ разликата с БСП расте. ГЕРБ загуби подкрепа, но в същото време опозиционният вот се раздели между много партии, които не са достатъчно харесвани от гражданите. Няма лидер на негативния вот, защото президентът РУмен Радев не участва в изборите. Той единствено е припознал Мая Манолова и формацията към нея."

Още от Новини