Бойко Борисов разпореди да бъде осигурен "зелен коридор" за всички желаещи ваксини

Новини
© Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов настоя всеки ден да бъдат ваксинирани минимум 10 000 души. На работно съвещание с Националния оперативен щаб Борисов разпореди да бъде осигурен "зелен коридор" за всички желаещи да се ваксинират. Въпреки лекото покачване на броя заболели, мерките няма да се затягат, заяви премиерът и поиска бързо разплащане на парите за медиците на първа линия. Всеки, който иска ваксина срещу коронавируса, да я получи при старта на 4-та фаза, каза премиерът, но според него и в момента, ако има желаещи, те трябва да бъдат ваксинирани и то през почивните дни:

"Стоят, чакат да им дойде ред и гледат как другите се колебаят или не искат. Докато се колебаят, слагайте на тези, които желаят и така процентът ще ни скочи много и ще имаме още по-голям щит и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, както в другите държави. Пускате "зелени коридори" така, както се разбрахме при всички големи болници, това е заповед, защото десетки, стотици милиони се раздадоха вече за хората на първа линия, които работят. Трябва да ни върнат затова, което обществото прави, за да могат събота и неделя да ваксинират. Това е дълг. Всеки един от вас от Ваксинационния щаб, плюс ти като министър, зам.-министри - единият във Варна, другият в Пловдив, третият в Бургас, Русе, Пловдивска област или където, също слабо ваксинират, Кунчев отива там, стои събота и неделя в РЗИ-то и наблюдаваме този процес".

25 400 от ваксинираните са с две дози, 90 000 имат само по една поставена, а само днес се очаква да бъдат ваксинирани около 10 000.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че са предприети мерки да бъде ограничено разпространението на коронавируса в област Кюстендил, където заболеваемостта надхвърля 400 на 100 000 души:

"А именно носене на маски на открито, тоест затягане на противоепидемичните мерки, измерване на температурата при влизане в поликлиниката и разбира се, извършването на антигенни тестове. Това са мерките, които могат да бъдат предприети и те разбира се, дават резултат. В лечебното заведение категорично няма натиск. Има осигурени всички необходими средства - лекарства, консумативи, дезинфектанти". 

От днес в "Пирогов" са разкрити 5 ваксинационни пункта, където ще се поставят ваксини на "АстраЗенека". Очаква се над 57 000 дози от тази ваксина пристигат до края на деня. Още утре те се разпределят към 28-те РЗИ-та в страната. Следващата седмица идват нови 180 000 дози, а през март - над половин милион.

Още по темата