Близо 40% избирателна активност към 17 часа

Новини

Избирателната активност към 17 ч. е 39,99%. Това съобщи говорителката на Централната избирателна комисия Таня Цанева пред „Хоризонт“.
През 2017 г. тя е била 42,74 на сто към този час– т.е. малко по-висока отколкото е към момента.
 
Освен проблемите с машинното гласуване във Велико Търново, където този тип вот бе преустановен заради неточности в имената на преференциите на една коалиция, и на други места имаше сигнали за проблеми с машинния вот.
„Следващият сигнал, който получихме, те бяха разнопосочни сигнали, беше като цяло за РИК Добрич. ЦИК даде указания на РИК да провери секциите и според информацията, която получихме се оказа, че наистина една част от сигналите отговаряха, но друга - по-голяма част не отговаряха на съмненията, които бяха изложени в тях, затова ЦИК реши да не преустановява гласуването с машини в РИК Добрич и то продължи“, заяви Цанева. 
 
Тя съобщи, че по отношение машините в ЦИК са получени около 38 сигнала от граждани, че в определени секции те не са сработили, или тъчскринът трудно е бил управляем при натискане. Както и че са получени са и 20 сигнала от районни избирателни комисии, че имало несработване на машини в изборния ден.
Имало и три машини, за които са били разменени секциите, но те са продължили да работят.
Имало е и указания за комисията в Разград за две неработещи машини.

Още от Новини