Биткойн е рискована играчка

Новини

Криптовалутата биткойн си остава неефективен инструмент за финансови операции, който може да бъде използва в различни незаконни схеми и е силно подвластен на колебания. Това предупреди днес министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Си Ен Би Си, в онлайн изказване на конференция на "Ню Йорк таймс".

Не мисля, че биткойнът се използва широко като механизъм за трансакции, каза Йелън в отговор на въпрос дали САЩ могат да се сдобият със собствена цифрова валута. Опасявам се, че биткойнът често се използва в нелегални схеми. Това е много неефективен механизъм за трансакции. Освен това той е силно податлив на колебания, така че инвеститорите могат да пострадат, предупреди финансовият министър на САЩ.

При все това Йелън не отхвърли напълно идеята за дигитална валута в САЩ. Тя би могла да облекчи достъпа на много американци до финансови операции. Йелън обаче подчерта, че много въпроси, свързани с прилагането на такива средства, трябва много внимателно да бъдат проучени.

Финансовият министър на САЩ допълни, че специалисти от централната банка (Федералния резерв), която тя ръководеше преди да поеме сегашния си пост, и от Масачузетския технологичен институт работят по тези въпроси.

Трябва да анализираме какво влияние може да окаже тази дигитална валута върху банковата система, дали няма да доведе до значително прехвърляне на депозити от банките, дали няма да удари по финансовата стабилност и дали няма да възпрепятства борбата с прането на пари, допълни Йелън.

Снощи курсът на биткойна спадна с 16,9 на сто до 47 944 долара, според данните на специализирания портал КойнДеск (CoinDesk), след като вчера най-голямата криптовалута поскъпна до над 58 000 долара.

Още по темата