Битката в КЗП – единствено за пари и влияние

Новини
© Флагман

Старата максима, че кой каквото и да ви говори – все става дума за пари. В този случай, за пари и влияние … което пак се свързва с едни пари. Именно затова е медийният шум, който се вдигна в последните седмици около Комисията за защита на потребителите. Проверките по различни договори, назначени от председателя Стоил Алипиев, по редица договори, сключвани от предишни ръководства, определено разбуниха духовете и разбутаха схемите на член на Комисията, на (бивш) Главен секретар и „техните“ хора по места.

Описвали сме много схеми в Буревестник, поредната обаче, на която се натъкнахме е за изключително големи злоупотреби. Може би знаете, че най-много се „прибира“ при ремонти и строителни дейности. Изписват се едни дейности, по-голямата част не се извършват, но пък парите се усвояват. Такъв е и поредният договор за ремонт, на стойност близо 1 милион лева (900 000, за да сме по-точни), сключен по времето на познатия ни дует Арабаджиев – Бъчваров. И ако единият, доколкото имаме информация, е дисциплинарно освободен заради редица нарушения, другият все още е в Комисията и не позволява схемите му да бъдат прекратени.

Да се върнем на ремонта и част от дейностите по него. Оказва се, според свидетелства на хора от КЗП, които дълги години работят в Комисията, че изобщо някои от строителните работи не са изпълнени. Дори нещо повече – за да спестят пари работниците са слагали новите фаянсови плочки върху … старите. Но пък прилежно са изписали в протокола, че са къртили, чистили и извозвали. И не става дума за квадрат-два, а за над 400 квадратни метра !!! Липсва също така демонтажна дейност и при поставянето на подовите настилки – паркети, ламинирани паркети и т.н. Нашите свидетели разказват още, че липсва хидроизолация, няма и изолация на монтираните окачени тавани. Квадратурите на неизпълнените ремонтни дейности варират от 412 кв.м. до 945 кв.м. Фрапантен е и случаят с уж монтирано скеле около сградата на КЗП на улица „Врабча“, което уж трябвало да покрива 2000 кв.м., а се оказва, че работниците са ползвали през цялото време 1 малко подвижно скеле. Нооо, парите са описани и усвоени, а после разпределени.

И за да не са голословни, източниците ни от КЗП ни изпратиха и снимки на „качествения“ ремонт.

Това е снимка как се поставят плочки върху плочки, не се виждат изолацията и окаченият таван, защото просто липсват

                             

Това са снимки на фугата, останала след работниците при поставянето на ламиниран паркет. Липсва подложката, както и уплътненията

Да се върнем на началото - кой каквото и да ви говори – все става дума за пари. Тук ремонтче, там ремонтче, тук спряна стока, там освободена стока, тук затворено хотелче, там отворено заведение. Или както гласи поговорката – капка по капка – вир, вир по вир – язовир.

Така че каквото и да разправят по медиите Арабаджиев, Джалев, Бъчваров и сие, знайте, че става дума за пари. Не за принципи и идеологии. За пари! И за схеми, които са изградени и работят с години. И сега някой се опитва да ги развали. Големият проблем на държавата ни от близо 20 години насам са ето тези малки винтчета и болтчета в държавната машина, които всячески се борят да вземат властта и всячески се борят да останат в нея за по-дълго, за да може схемите с обществените поръчки (най-вече ремонтите) да вървят.

Така че вместо да се извършва лов на вещици кой крив, кой прав, министърът на икономиката да „натири“ всички онези със схемите и да остави на работа тези, които се опитват да развалят статуквото от последните 20-на години. И не на последно място, а на първо – ще защитават наистина правата на потребителите у нас. Защото те затова са там, а не за да използват влиянието си, за да спечелят малко пари. Защото на хората им писна да четат за междуличностните проблеми в Комисията за защита на потребителите.

Още от Новини