Бил Гейтс: Вегетарианство срещу климатичните промени

Новини

Милиардерът Бил Гейтс споделя в най-новата си книга, че всички богати страни трябва да преминат на 100 процента към храненето със синтетично месо. Това може да помогне на човечеството да се справи в борбата си с климатичната криза.

Основателят на Microsoft направи коментара в скорошно интервю за MIT, обсъждайки новата си книга "Как да избегнем климатични бедствия".

Гейтс похвали растителните алтернативи на месото Impossible Foods и Beyond Meat, заявявайки че "те са успели да постигнат значими резултати на пазара".

На въпроса дали месото на растителна основа, както и това отгледано в лаборатория, може да даде решение на проблема с протеините в световен мащаб, дори в бедните страни, милиардерът отговори отрицателно.

"За Африка и други бедни страни ще трябва да използваме генетиката на животните, за да повишим драстично количеството говеждо месо на брой емисии от тях" заявява Гейтс, допълвайки, че добитъкът в САЩ е много по-продуктивен и по този начин екологичен, спрямо този в развиващите се страни.

"Така че не, не мисля, че най-бедните 80 страни в света ще ядат синтетично месо. Мисля обаче, че всички богати страни трябва да преминат на 100 процента към синтетично говеждо месо . Можете да свикнете с вкусовата разлика, а и с времето компаниите разработчици ще направят вкуса още по-добър", заявява милиардерът.

Самият Бил Гейтс е един от най-големите инвеститори в компаниите за растителни алтернативи на месото - Beyond Meat и Impossible Foods. Филантропът спонсорира и доста проекти за лабораторно отглеждано месо, при което клетъчни животински култури директно изграждат месни структури в биореактори. Така крайният продукт е пилешко или телешко месо, което обаче е получено без клане на животни и отглеждането им във ферми.

 

 

Още от Новини