Без санкции от страна на САЩ за германските компании за „Северен поток 2“

Новини

САЩ няма да санкционира немски компании, свързани с изграждането на газопровода „Северен поток 2“, предаде агенция Блумбърг.

Новият санкционен списък изброява само малък брой организации, свързани с Русия. Докладът за „Северен поток 2” може да бъде представен пред Конгреса още днес.

Според „Блумбърг“ по този начин администрацията на президента Джо Байдън се опитва да спре изпълнението на проекта и в същото време да не влиза в пряка конфронтация с близък европейски съюзник.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие под Балтийско море до Германия. Проектът среща острата съпротива на САЩ, които популяризират своя втечнен природен газ в ЕС, както и на Украйна и други европейски държави.

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху компаниите, ангажирани със строежа на газопровода. Русия многократно е заявявала, че този проект е търговски и е от полза за Европа. Берлин подкрепя завършването на „Северен поток 2” и отхвърля едностранните екстериториални санкции на САЩ.

Още по темата