Без изненади: ДПС ще подкрепи кабинет на новите партии, без да участва в него

Новини
© БГНЕС

Ако трите нови политически формации не успеят да реализират кабинет, ДПС е готова за избори още сега. Това заяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ на пресконференция в централата на партията.

Няма да участваме в кабинет, но бихме подкрепили кабинет, предложен от новите партии, каза той. Той цитира изявление на Ахмед Доган от 2018 г., в което се казва, че „програмният кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това доколко сме узрели да надмогнем партийно-политическото си его и да направим нещо съществено за стандарта на живот, да покажем че има светлина в тунела”.

Простата сметка показва, че дори и да подкрепи коалиция между ИТН, ДБ и ИСМВ, четирите партии ще имат много крехко мнозинство от 122 гласа. И само трима отцепници могат да свалят правителството и да направят така, че да не бъде прието нито едно решение. А скандали между новите лица в Парламента не липсват (питайте Мая Манолова и Николай Хаджигенов).

ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ или БСП, ако има предложен кабинет от тях, заяви още Карадайъ и призова партиите за диалог.

България трябва да участва в общия европейския дебат, който тече в момента и затова водени от грижата за хората и страната, и мотото на кампанията ни беше рестарт на държавността, възстановяване на нормалността в политиката, ние от ДПС заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, който да има ясни и точни цели, без да участваме в него, добави Карадайъ.

„ДПС увеличи своите гласове с над 20 хиляди, а мандатите си с над 4. ДПС не загуби нито един мандат от тези, които ги имаше в предишното Народно събрание. Това ни е оценката за обявените от ЦИК окончателни резултати“, допълни той.

„Политическата оценка я заявихме още в изборната нощ – българските избиратели гласуваха с желание за промяна. Така разчитаме вота на избирателите“, допълни той. Карадайъ обобщи, че ДПС е започнало промяната от себе си. От партията призоваха за диалог и отговорност.  

Още от Новини