Без алкохол 24 часа преди и след ваксиниране

Новини

За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в "Пирогов" са ваксинирани над 1 900 човека с една доза от ваксината "АстраЗенека", а от 27 декември до този момент са били ваксинирани около 4 000 души. Това разкри директорът на лечебното заведение професор Асен Балтов.
 
"Говорим вече за други мащаби и възможности, дадохме шанс на хората да направят свой личен избор, съответно като бяха консултирани от колегите те бяха имунизирани", коментира Балтов.

По думите му четирите фази от ваксинационния план не спират. До 13 часа се ваксинират хората от различните фази, после отново ще бъдат отваряни "зелените коридори". Работното време ще бъде до 17,30 за желаещите да се имунизират, но при нужда ще бъде удължен, допълни той по отношение на организацията за имунизацията.

Проф. Балтов уточни, че сега фокусът е бил върху членовете на секционните комисии, тъй като е важно втората доза от ваксината на тях да се постави минимум 10 дни преди изборите.

Имало е обаждания за незначителни нежелани реакции в "Пирогов" – покачване на телесната температура, но в рамките на 24 часа са отшумявали. По време на ваксинацията в лечебните заведения не е имало тежка алергична реакция, сподели той.

"24 часа преди и след ваксинацията не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол", препоръча Балтов.

Той заяви, че и ваксинираните трябва да носят маски, да спазват дистанция и да се дезинфекцират, докато бъдат имунизирани поне 70% от обществото.

"При повечето от РНК ваксините след 10 дни има имунитет, но засега трябва всички да носим маски, тъй като има хора, които не са се ваксинирали", допълни Балтов.

Още по темата