БСП-Варна също се разпада! 100 социалисти напускат организацията!

Новини

Около 100 социалисти от партийната структура във Варненско – местни ръководители, общински съветници, кметове и редови, напускат БСП, информира Varnanovini. Причината – несъгласие с методите на партийната върхушка, която ги карала да воюват помежду си. Сред тях са: Цонко Цонев – доскорошен председател на Областния съвет на БСП- Варна и на Общински съвет на БСП- общ. Аксаково, Мария Тодорова – партиен член от 20 години, втори мандат общински съветник в Общински съвет – Варна, секретар и говорител на групата съветници, Вълчо Вълчев – зам.кмет на общ. Суворово и член на Областния съвет на БСП-Варна, Мартин Матев – зам.председател на Общински съвет – Аврен и член на Областния съвет на БСП-Варна, Пламен Лазаров – кмет на с. Синдел, общ. Аврен, Диян Георгиев – кмет на с. Близнаци, общ. Аврен, Сава Савов –председател на групата общински съветници от БСП в Общински съвет – Белослав и член на Областния съвет на БСП-Варна, Павел Колев – общински съветник от БСП в Общ.съвет –Белослав, Драган Димов – зам.председател на Общински съвет – Долни чифлик и член на Областния съвет на БСП-Варна, Добромир Иванов– председател на групата общински съветници от БСП в Общ.съвет-Дългопол и член на Областния съвет на БСП-Варна, Иван Добрев Иванов– общински съветник в Общински съвет – Провадия, Стелиана Георгиева – областен координатор на БСП в периода 2014-2020г, Антон Андреев – председател на Младежката организация в район "Одесос" – Варна. Заявления за прекратяване на членството са подали и редови социалисти от общините и от градските райони на Варна, цели основни партийни организации напускат в район "Младост" и "Одесос", а организацията в с. Синдел, общ. Аврен е преустановила членството си още през м.януари.

Съветниците и кметовете ще изпълнят поетата към избирателите си отговорност през мандата в качеството си на независими. Всички напускащи признават, че лявата идея за свобода, справедливост и солидарност могат и ще отстояват и без да са правно свързани с партия. Общочовешките ценности и принципите, които са защитавали и по време на местните избори, вписани в предизборните документи, заради които са получили подкрепата на съгражданите и съселяните си, ще бъдат водещи в действията им и от тук нататък. Работата по реализиране на Визията им за съответната община продължава. Водещите мотиви за предприемане на крайната стъпка са: неспазването на закон и Устав в партията, неправилна управленска, кадрова и изборна политика, наложен авторитаризъм, липса на диалогичност, демократичност и прозрачност, крайност в действията спрямо партийни членове, преследване на неудобните с всякакви средства, предприемане на мерки за партийно въздействие, включително и изключвания от БСП (вероятно предотвратени предвид настоящото масово прекратяване на членството).

Пасивността на националното ръководство спрямо местната структура води до необратими организационни последици. Някои по-конкретни факти: противоуставното провеждане на избора на Областен съвет на БСП през м. октомври 2020 г., без кворум и без проведени задължително предхождащи го конференции за излъчване на делегати, респ. членове, разглеждане на подадена жалба срещу което няма вече близо 5 месеца; в регистрираната листа на кандидати за народни представители липсват доказали се лица с обществена подкрепа и доказан професионализъм, въпреки големия им брой номинации; демонстрираната пасивност и липса на подкрепа от страна на партията спрямо настоящия народен представител от БСП д-р Десислав Тасков , който близо месец беше доброволец и се бореше за живота на тежко болните пациенти от Ковид при липса на медициински персонал и при засилени графици на дежурства в най-пострадалия район на България (болницата на Шумен); катастрофалната загуба в избора за кмет на с. Слънчево, общ. Аксаково, в който резултатът на БСП е едва 1/10 от резултата на основния опонент – ГЕРБ.

Още от Новини