Атанас Скатов загина на любимата си планина

Новини

Тялото на българския алпинист Атанас Скатов, който загина при падане, е открито и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду, Пакистан. След неуспешна атака снощи на връх К2 в тази сутрин Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той заедно с още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7 300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма - организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. След съобщение в Туитър от един от пакистанските туроператори, че с българина се е случил фатален инцидент, се оказа, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип. Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, предполага се, че Скатов е изпуснал въжето и затова е паднал.

За 42-годишния българин това бе 21-а експедиция в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на родения в Сливен алпинист беше да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха - К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той вече беше изкачил Седемте върха (Seven Summits) - най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, втория най-висок връх в света.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Още от Новини