Арестуваха кандидат-депутати, разследват ги за купуване на гласове

Парите идвали от лице, което е в държава, която е извън ЕС

Новини

Има задържани кандидат-депутати във връзка с разследването за купуване на гласове по време на парламентарните избори, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

„Говорим за 5 лица, които са били кандидати за депутати. Двама са задържани с мярка за 72 часа. Един е с мярка за неотклонение „подписка““, обясни административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова по време на брифинг.

Прокуратурата води четири дела. Те са започнали на територията на други съдебни райони, но тъй като има участници с имунитет, в качеството на кандидат за народен представител, делата са подсъдни в София. Финансирането на групата ставало от лице, което живее извън ЕС. Парите от територията на тази страна са пращани в Турция, от там трябвало да се транспортират в България чрез мулета.

Парите се раздавали на хора, които трябвало да набират гласоподаватели. Организаторът на групата е собственик на 4 търговски дружества, стопанисва хотел, кабелна телевизия, метан станция. Поддържал е връзка с неформален лидер на партия.

За гласове се плащало от 20 до 80 лева.

Извършени са претърсвани и изземвания на множество адреси и автомобили. Намерени са били множество тефтери, списъци на бъдещи гласоподаватели, мобилни телефони, лаптопи. Вече са назначени графическа експертиза, както и техническа експертиза.

В момента има едно лице, обвинено за организиране и ръководене на групата. Той е с мярка „задържане под стража“. Участниците в групата също са привлечени към наказателна отговорност. Групата е действала от 6 февруари тази година до датата на изборите. Участниците са работели по няколко схеми. Членове са издирвали връзки с влиятелни хора сред ромското население. На тях обещавали пари срещу гласове, за да подсигурят гласоподаватели.

Други търсени хора били собственици на фирми, които давали пари, за да уговорят работниците да гласуват за определена партия. Член на фирма за перилни препарати в Пловдив се е срещал с член на престъпната група. Обещали му освен пари, подкрепа при кандидатстване по европрограми.

Третата схема била чрез застъпниците. Те трябвало да отведат до урните по трима гласоподаватели, като за това се плащало по 100 лева. В деня на вота е следвало да се извърши „гласуване под индианска нишка“- гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната давал на застъпника.

За първи път, по Закона за мерките срещу прането на пари, по искане на Прокуратурата, са били запорирани около 425 000 лв., а при претърсвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лева.

„Общо над 800 000 лева не бяха включени в опитите за изборната търговия. Анализът на образуваните досъдебни производства сочи известен спад на регистрираните престъпления против политическите права на гражданите и този спад се дължи на предприетите от нас превантивни мерки”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Още от Новини