Арестуваха двама военни за шпионаж в полза на Русия

Новини

Двама служители на Министерството на отбраната са задържани по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това съобщиха от пресцентъра на МО. Те са задържави за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София. Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство, се посочва в съобщението.

Агенти на ДАНС са провели секретна операция, като има задържани по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Обискирани са няколко адреса в южните квартали на София. На изхода на АМ „Тракия“ от София към Пловдив бяха проверявани всички превозни средства. Единият от арестуваните е задържан именно на магистралата.

"За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж", съобщи по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя представи част от използвани СРС по разследването.

Ръководител е бивш ръководен кадър към служба Военно разузнаване. Завършил е военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва. После става преподавател по дисциплини, свързани с разузнаването. Той е изградил нелегална агентурна мрежа. Вербувал е лица с достъп до класифицирана информация, държавна тайна.

В групата е участвала и съпругата му, която има българско и руско гражданство. Тя е била посредник между него и служител на посолството на Русия, като е предавала информация и пари. Прокуратура пусна запис на разговор. Записани са и нейни посещения в посолството.

Ръководителят на групата е ръководен кадър от Министерството на отбраната. Неговите задължения са свързани с планиране и бюджет на ведомството. Вторият е действал от Военно разузнаване, изготвял е информация по линия на хибридните заплахи. Третият е действащ служител от Военно разузнаване, няколко пъти е бил изплащан на мисия в контингентите зад граница. Четвъртият е бивш служител на Военно разузнаване. В това качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Сега е директор на Регистъра на класифицирана информация на Народното събрание.

Още от Новини