Актуално проучване: Слави Трифонов изпреварва ДПС, ГЕРБ далеч пред БСП

5 партии влизат със сигурност в следващото Народно събрание, две - с реални шансове


5 формации със сигурност ще участват в следващото Народно събрание, а две са с реални шансове, показва социологическо проучване на "Тренд". 45% от българите заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори. Трябва да се има предвид, че разпространението на COVID-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията. Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

Близо 40% от тези, които ще гласуват, декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност. В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като "Изправи се! Мутри, вън!" и "Има такъв народ" близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

Няма сериозна динамика в електоралните нагласи в сравнение с проучването на "Тренд" от миналия месец. Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 28,8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано, като "Има такъв народ" (12,7%) и ДПС (12,1%) са с малка разлика помежду си. "Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5,9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. "Изправи се! Мутри, вън!" и ВМРО засега са на ръба на парламентарната бариера съответно с 4,1% и 4% от гласуващите.

Проучването на "Тренд" е проведено в периода 9-14 март 2021 г. Направени са 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+. Максимално допустимата стохастична грешка е 3,1%.

Още от Новини