Анализаторът Христина Карагеоргиева: Шенген е аварийна спирачка на Нидерландия за България

Мнения и коментари

”Нидерландия е сред учредителките на Европейския съюз, а правовата държава е негова фундаментална ценност. Няма тенденциозно отношение към България. Нидерландия се опитва да бъде справедлива”. Това коментира пред БНР Христина Карагеоргиева. Тя живее в Нидерландия от 20 години, а преди това е била журналист в Радио България на БНР.

 

"Преди петнайсетина години ни беше направен геополитически жест да ни приемат предсрочно с Румъния. Макар и с нещо като карантина, каквото е специалното наблюдение. Но с условието, че ще наваксаме. Случи се това, че през годините ЕС използва почти всички ненаказателни методи да подтикне България към напредък в проблемните области. Шенген стана аварийната спирачка. Другото в един по-лош развой е загуба на доверие, наказателни процедури, суспендиране на членството".


Тя подчерта, че критериите за Шенген са надстройка на Копенхагенските за членство в ЕС, не ги заместват, което означава, че без правов ред и овладяване на корупцията не може да има свободно движение на хора, защото при липса на граничен контрол това означава заплаха за европейската сигурност.


"Необходим е доклад, който обективно да показва, че България е изпълнила всички препоръки, че гледа на отговорностите с необходимата сериозност".

Още от Мнения и коментари