Стойчо Стойчев: Очаква ни шарена картина на изборите, която възпроизвежда статуквото до голяма степен

Мнения и коментари

Политологът Стойчо Стойчев коментира пред burevestnik.bg предстоящите избори, какво да очакваме като резултати като гласуване от българските граждани не само в България, но и в чужбина и какви са какви са електоралните нагласи 30 дни преди вота.

"Трябва да очакваме шарена картина, която възпроизвежда статуквото до голяма степен. Аз още помня реакцията на едно мое участие в "Панорама" на 10 юли, когато се състоя голям протест. Тогава говорехме по тази тема и на въпроса какво се случва отговорих, че нищо не се случва на практика. През летните месеци хората се упражняваха малко, страстите утихнаха и нещата влязоха в едно познато русло. Социолозите към момента точно това и констатират. Хората започнаха да губят доверие в извънсистемните партии, поне според основните социологически агенции, включително и според тези, които са близки до социалистическата партия. В крайна сметка изводът е, че колкото приближават изборите, толкова повече хората искат стабилност и сигурност. Трябва да кажа, че в тази ситуация президентът действа като политик, защото той поведението му е политическо поведение, а не институционално. Радев много целенасочено и систематично реализира някакъв план".

Доцент Стойчев очаква да гласуват хората в активна възраст - 35 - 55 години, които подкрепят правителството и основните управленски алтернативи:

"Любопитен факт е, че сценаристите на Слави Трифонов привличат по-младите. За тях обаче не можем да сме сигурни дали ще гласуват. Това има своето логично обяснение и то е, че дори да има недоволни в някаква степен от проблемите, протестите не могат да ги решат. Нещо любопитно - като проблеми се изтъкват корупция, някакъв вид задкулисие в управлението, но това не са социални проблеми. На практика никой не поставя като проблем да кажем ниски доходи или безработица, такива неща като цяло не се дискутират, те липсват и от обществения дебат, което означава, че малко или много хората са доволни от работните си места и като цяло оценяват пазара на труда като ефективен регулатор. Според мен ключовият фактор е твърдият ангажимент на ГЕРБ да запазят данъчната политика в настоящата форма като концепция и принципи - тоест 10 процента данък и разбира се твърд ангажимент да се запази курса на лева към еврото. Защото има всякакви мераци партии да спекулират с тези неща, включително да се запази Валутния борд, но при друг курс на лева. Това автоматично би означавало невъзможност за много хора да изплащат ипотечните си кредити. Веднага давам пример с Унгария преди около 15 години когато основните бизнеси и централи се изнесоха в посока на Братислава заради фискалната политика на правителството."

Стойчев посочи още, че се е присъствал на дискусии, в които открито се говори, че трябва да се премине на курс от порядъка на 4 лева за едно евро или двойно увеличение.

"Какво ще се случи с всички хора, които имат кредити в евро и си получават заплатите в лева? Тяхната способност да обслужват кредити намалява два пъти, като имаме предвид, че повечето от тези кредити са с ипотечни обезпечения, това ще срине пазара. Към момента всичко се върти около този фиксиран курс, но е много е лесно да го бутнат и от там нататък вече нещата в държавата ще рухнат. Икономическият екип на Корнелия Нинова се ръководи от човек, който ръководи икономическия екип и по времето на Жан Виденов. Ако на някой му се струва, че е ограбен от корупция в България, то хиперинфлацията гарантирано ще ограби всеки, който притежава български левове. С този екип тогавашната растеше главоломно и ограби всички българи - от най малките деца до пенсионерите с 3000 до 5000 хиляди процента."

Цялото интервю със Стойчо Стойчев можете да чуете по онлайн радио Буревестник и в подкастите на www.burevestnik.bg

 

Още от Мнения и коментари