СЗО: Ситуацията в Европа е тревожна, трябва да се ускори процесът на ваксиниране

Здраве

Световната здравна организация определи за "неприемливо" бавното разпространение на ваксини в Европа и заяви, че нарастването на коронавирусните инфекции в региона е "тревожно", предава „Франс прес“.
 
„Ваксините представляват най-добрия ни начин за излизане от тази пандемия ... Разпространението на тези ваксини обаче е неприемливо бавно“ и „удължава пандемията“, заяви в изявление директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.
 
„Трябва да ускорим процеса чрез увеличаване на производството, намаляване на бариерите пред прилагането на ваксини и използване на всеки отделен флакон, който имаме на склад“, добави той.
 
Според СЗО ситуацията в Европа е по-тревожна, отколкото е била преди няколко месеца.
 
Преди пет седмици седмичният брой на новите случаи в Европа е спаднал до под един милион, но през миналата седмица се наблюдава нарастващо предаване на Covid-19 в повечето страни от европейския регион на СЗО, с 1,6 милиона нови случая", се казва в изявлението на организацията.
 
Според оценката на експертите Общият брой на смъртните случаи в Европа се доближава до един милион, а общият брой на заразените ще надхвърли 45 милиона.
 
Европейският регион на СЗО обхваща 53 държави и територии и включва Русия и няколко централноазиатски държави.

Още от Здраве