Работодатели принуждават служители да се ваксинират

Мнения и коментари

В разгара на третата вълна на Covid-19 кризата у нас работодатели принуждават своите служители да се ваксинират в разрез с обявения принцип на доброволно поставяне на ваксина срещу коронавирусната инфекция. За това алармира експертът по трудово право д-р Тодор Капитанов, който е създател на платформа за безплатни юридически консултации. Капитанов е получил конкретни сигнали чрез платформата и по синдикална линия.

"Постоянно получаваме писмени и устни запитвания дали работодателите имат право да задължават своите работници да се ваксинират. Сигналите са, че някои от работодателите заплашват и притискат работниците, като им казват, че няма да ги допуснат до работа, ако не покажат документ за ваксинация, че ще им намалят трудовото възнаграждение", обясни Тодор Капитанов пред БНР.

Работодател казва, че е категорично против заставянето на негови работници да се ваксинират.

"По-скоро бих ги съветвал да се ваксинират, но да ги задължа е абсурдно. Аз не вярвам, че ще има работник, който да се подчини на такова изискване. Самият факт, че го задължаваш, е обиден. В крайна сметка живеем в свободен свят, в свободна държава – всеки има право на избор", подчертава той.

Това решение е абсолютно индивидуално, лично и зависи от много неща, заяви Тодор Капитанов.

"Може отказът да зависи от здравословното състояние, семейно положение, религиозни причини..."

Изискването за задължително ваксиниране Капитанов определи като дискриминация.

"Работодателят няма право да изисква от работниците чрез налагане на санкции. Но той може да направи това, като им предложи поощрения – да дава нещо като екстра на работещите, които са предприели ваксинация. Това е един добронамерен модел да ги мотивира положително, а не чрез притискане, заплахи и други негативни методи."

Тодор Капитанов съветва хората, подложени на подобен натиск, да се обръщат към Комисията за защита от дискриминацията и към териториалните дирекции на Инспекцията по труда. Работещите могат да се обръщат и към структурите на КНСБ в цялата страна за съдействие.

Той призова работодателите да осигуряват канали за компетентна информация относно ваксините от медицински лица.

Още от Мнения и коментари