Доктор Брънзалов: Убеден съм – няма връзка между ваксината и смъртта на жената

Не мисля, че е редно да се остава само с една доза от "AstraZeneca"

Мнения и коментари

"Аз съм убеден, че няма да се намери причинно-следствена връзка между смъртта на жената от Пловдивско и поставянето на ваксината. Ако бях нейния личен лекар, след преглед, също бих поставил ваксина". Това заяви в студиото на NOVA заместник-председателя на Българския лекарски съюз и член на Националния оперативен щаб д-р Николай Брънзалов. Той посочи, че медицината не е астрономия и не може да се изчислява на 100% и да се дават гаранции на 100% при кого какво ще се случи.

"От 33 години ваксинирам хора. Като общопрактикуващ лекар, в нашето съсловие годишно поставяме около 1 млн. ваксини. От вчера си задавам въпроса кое вещество може да предизвика такава изява. Нямам отговор. Клиниката, която споменават, е типична за съвсем друг вид заболявания, а не за постваксинална реакция", добави Брънзалов.

Зам.-председателят на БЛС призова хората с поставена доза от ваксината на "AstraZeneca" са бъдат спокойни и да поддържат връзка с личните си лекари и поставилите ваксината.

"Огромен е броят на пациентите, получили тази ваксина. Не само в България, а в световен мащаб. Говорим за милиони хора. Тези случаи, които се съобщават като странични явления, са изключително малко. Не мисля, че са свързани с веществото, което се поставя - въпросната ваксина", убеден е д-р Брънзалов.

Медикът каза, че не е препоръчително хората с първа доза от Оксфордската ваксина да получат втората си от друг препарат.

"Не мисля, че е редно да остава само една игла. Технологично така е поставено, че трябва да има и бустерна доза", обясни още членът на Националния оперативен щаб.

Още от Мнения и коментари