Байовци, зад океана – да се уважаваме. Поне малко

Ако бяхте чели малко повече балканска история, щяхте да знаете, че Македония е географско понятие, не държава

Мнения и коментари

Кузман Илиев, Фейсбук

Така, както не е проблем да хванем руски шпиони и да ги съдим; така както не е проблем да се опълчим на Русия, когато е против Съединението и Независимостта ни, или пляска полуистини откъде е дошла азбуката им…

Така е редно да ви кажем и на вас. При положение, че демократите ви ореваха орталъка, че едва ли не руски хакери от Чукотка, а не американския народ е избрал Тръмп за Президент; при положение че обвинявате цяла Азия и Близкия изток в намеса в изборния ви процес… Не е ли редно да се опитате – от етика поне – да не влияете на чуждите избори и вие. Та погледнете какво петно на демокрацията турихте с всичките си изборни нарушения и измами само преди няколко месеца.

Доклади два дни преди изборите у нас – не са джентълменски жест. Дори да сте безпрекословно прави, разбира се – каквито винаги сте. А, вие регулярно си ги пускате тези доклади, добре.

Ние сме част от Западната цивилизация, не защото приемаме безропотно всичките ви действия. А защото сме най-старата оцеляла държавност в Европа. Били сме една от трите империи в Средновековието. Дали сме азбука на стотици милиони, в това число и на големия ви архивраг – Русия. Е, да, останахме в орбитата на СССР, защото така се разбрахте със съюзника на Хитлер от първите години на Втората световна война – Сталин. И плащаме цената и до днес.

Благодарим, че ни казвате неща, които не знаем – че имаме сериозна корупция, което също ни е наследство от соцвремето. Но нали и вашият президент Айзенхауер искаше да бори “военно-промишления комплекс”, който се храни с войни.

И че медиите ни не са свободни. Макар че и тук като при вас, лагерите са си разделени на корпоративно-партиен принцип, а ваденето на черни ризи е от сутрин до вечер – точно като при Фокс и Си Ен Ен. Затова ни е ниска и избирателната активност – поотвратиха се хората от “политиката”.

Или че ни напомняте, че имаше недопустими издевателства на протестите лятото към граждани, така както полицаи бяха замеряни с коктейли “Молотов” и палени живи със слама. Трябва да си го помним, дума да няма. Но не забравяйте и вие – на протестите в Капитолия бяха застреляни четирима протестиращи. Четирима. Нали? Беше скоро.

Но най-тъжно е за малцинствата да си говорим. Не се тревожете – у нас те са сравнително добре. НПО-та, социална държава, средна класа – пари се стичат към ромски лидери и електорат, а ако вземат, че оберат и насилят някоя баба представители на тази общност – веднага правозащитниците им се притичват на помощ. Повечето нямат нужда дори да работят, защото другите граждани им плащат сметките. Не забравяйте все пак и как започнаха протестите при вас миналата година. Силата срещу Флойд далеч не беше реципрочна, че го гледахме и едва ли не и “лайв”. Не е като да са сигурни за живота си малцинствата и при вас. Да си го кажем.

Финално, за македонското малцинство. Ако бяхте чели малко повече балканска история, щяхте да знаете, че Македония е географско понятие. Такъв етнос никога – до 1944г. при вашата и на Съюзника ви Сталин победа – не е имало. Та, той, Сталин, съюзникът ви… Той го измисля. Наистина, сериозно ви казвам. ОМО-Илинден е само великосръбска партенка, не съществува реално. Проверете ги в уикипидия тия неща! Малко е като да седнем ние да коментираме сецесионистите ви конфедерати от Юга, които днес твърдят, че федералното ви правителство е нарушило правото на самоопределение на отделните щати след Гражданската война. Ние обаче нямаме иск към Северна Македония – само те към нас, към нашата история и македонските българи в техните предели днес. А сега и юруш да ги приемаме в ЕС…

Хомосексуалистите и ЛГБТИ у нас имат права като всички граждани – тук не се делим по раса, пол, религия или други критерии. Нямаме колективни права, а и сме добри по биология – половете засега са само два, което не пречи, който иска да избира какъв да се чувства. Но без това да го привилигирова под каквато и да е форма.

За срам, действително у нас имаше бити журналисти. Дано да има и присъди на заловените вандали. Но и вие подхождате странно с Асанж и Сноудън, които изнасят информация за това, че Обама следи американските граждани както си иска, а телефонът на Меркел се слуша за профилактика.

И така, важно е да се уважаваме, защото ние не сме васали на никого. За вас и руснаците тук е точка на геополитическата карта. Буфер някакъв вероятно в геостратегическата ви игра. За нас обаче – добра или лоша – това е нашата родина, за която даваме всичко. А уважението трябва да е взаимно.

Още от Мнения и коментари