Започват клинични изпитвания на комбинация от Спутник V с други векторни ваксини

Здраве

Китайската биофармацевтична компания CanSino Biologics (CanSinoBIO) може още през следващия месец да започне клинично изпитване с използване на руската ваксина Спутник V, в комбинация с втора доза от собствената си ваксина срещу COVID-19, съобщи високопоставен представител на компанията, цитиран от Ройтерс.

Комбинираната схема може да помогне за справяне с глобалния недостиг на двудозовия ваксинален препарат Спутник V, коментира пред Ройтерс Пиер Моргон, старши вицепрезидент на CanSinoBIO.

„Комбинираната употреба е подход, който няколко държави искат, тъй като руснаците имат затруднения да доставят втората доза в достатъчни количества в сравнение с първата доза“, каза Моргон. Неговите очаквания са процесът да започне около август и септември.

Моргон отказа да разкрие къде ще се проведе изпитването, тъй като информацията по думите му предстои да бъде публикувана, но уточни, че няма да бъде в Китай или Русия.

И ваксината Спутник V, и ваксината на CanSinoBIO са векторни и използват аденовирус, който е безвреден и играе ролята на вектор за пренасяне на генетичната информация на коронавируса в човешкото тяло. Първата доза Спутник V се основава на аденовирус тип 26, докато втората доза, както и ваксината на CanSinoBIO, съдържат аденовирус тип 5. Проучването, което ще изследва безопасността и способността на комбинираните дози да предизвикат имунен отговор при възрастни, получи одобрението на местните власти и остава в очакване на одобрение от Етичния комитет, каза Моргон.

Това няма да е първото клинично проучване с комбинация от две ваксини.

Преди дни бе съобщено, че в Русия, Азербайджан, Обединените арабски емирства и Беларус са разрешени клинични изпитвания на подобни комбинации с ваксината срещу COVID на AstraZeneca и руската Спутник V, също две векторни ваксини.

Изпитванията са проведени с първа доза от Спутник V, последвана от втора доза на AstraZenecа. Те не са показали сериозни странични ефекти и последващи случаи на коронавирусна инфекция, съобщи в края на миналата седмица Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който отговаря за пазарната реализация на Спутник V извън пределите на Русия.

Проучванията са включвали 50 души и са започнали в Азербайджан през февруари, се казва в изявлението на RDIF, който отговаря за пускането на пазара на Спутник V в чужбина. Пълните резултати от изпитването, включително данни за имунния отговор, получен в резултат на комбинираното ваксиниране се очаква да бъдат публикувани следващия месец.

Експерти припомнят, че първата доза Спутник V е създадена на основата на аденовирус тип 26, докато ваксината срещу COVID на AstraZeneca използва аденовирусен вектор на шимпанзе.

Преди дни Русия даде зелена светлина за клиничните изпитвания, съчетаващи британската ваксина и Спутник V. Те ще продължат в 5 руски клиники.

Източник: Zdrave.net

Още от Здраве