Д-р Николова: Не е нужно пациентите с COVID да се поставят под карантина

Здраве

Вече не е нужно пациентите с COVID да се поставят под карантина, достатъчно е да се третират както всички останали пациенти с респираторни инфекции. Това каза д-р Гергана Николова NOVA NEWS.

"Усеща се осезателен натиск върху болничната помощ, но това е период, в който по начало има много респираторни заболявания. Тази година ковид отстъпи на грипа, но нямаме и мерките от предните две години. Сега грипът настъпи и очакваме пика. Липсата на ваксини се дължи на сериозно подценяване на грипа", заяви тя.  И призова да се използват маски.

Според нея не липсват противовирусни медикаменти. "Грипът не се лекува с антибиотик, а с противовирусни медикаменти. От тях няма недостиг. На мен не са ми се върнали пациенти с такова оплакване. В някои случаи на бактериална инфекция се налага да се приложи антибиотик, но и да го няма, може да бъде заместен", обясни д-р Николова. 

По думите ѝ вариантът на COVID "Кракен" все още не е толкова разпространен у нас, а сред нейните пациенти няма такива. "Той е вирулентен, но не и агресивен спрямо усложненията", посочи медикът.

Още от Здраве