До 1-ви април ще има и хартиени рецепти за антибиотици, за диабет остават само електронни

Здраве
© БТА

Лекарствата за лечение на диабет ще продължат да се изписват електронно. До първи април, освен електронни рецепти, лекарите ще имат право да изписват и хартиени рецепти за лечение с антибиотици. Това стана ясно след среща в Министерския съвет, на която премиерът и министърът на здравеопазването обсъдиха темата с представителите на съсловните организации.

 

Целта на частично връщане на хартиените рецепти за антибиотици до края на март е да се доусъвършенства софтуера, който ползват лекарите, обясни премиерът Николай Денков и добави:

"По отношение на лекарствата, свързани с диабета, няма проблеми и те ще продължат да се изписват само като електронни рецепти. По отношение на лекарствата, които са свързани с антибиотичното лечение, се разбрахме да сложим гратисен период, който изисква промяна в наредбата. Този гратисен период ще бъде до края на месец март 2024 г.".

Пилотно се въвежда изписването на електронни рецепти за всички рецепти в ограничен брой лекарски практики, "така че да могат лекарите, използвайки софтуера, да дадат обратна връзка към създателите му от Информационно обслужване", добави премиерът.

От Българския лекарски съюз (БЛС) се ангажираха в следващите три месеца при преговорите със НЗОК (здравната каса) да бъдат предложени стимули за лекарите, които решат да работят само електронно:

"Това са парите, които ще гласува Народното събрание по отделните редове в НЗОК, парите за общото практикуващите лекари, ПИМ, СИМ и болничната помощ", посочи председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Малка група лекари и зъболекари ще имат възможност да продължат да изписват лекарства само на хартия.

Колкото до контрола върху продажбата на антибиотици, здравният министър Христо Хинков обясни, че вече има около 80 процента увеличаване на електронните рецепти за антибиотици:

"Което означава, че когато лекарите свикнат да изписват по този начин антибиотици, то те ще продължат да го правят нататък, макар че ще имат един отлагателен период до 1-ви април, когато ще можем да изчистим всички бъгове".

Още от Здраве