4 милиона безработни в Испания заради COVID-19

Европа

Безработните в Испания достигнаха през февруари 4 милиона

публикувано на 02.03.21 в 11:41

 

Броят на хората в Испания, останали без работа, достигна през февруари 4 милиона, тъй като ограниченията заради Covid-19 навредиха сериозно на болната испанска икономика, довеждайки и до първото съкращаване на работни места в страната от май 2020 г. насам.

 

Това показват оповестени във вторник данни на данни на Министерството на труда на четвъртата по силна икономика в еврозоната.

 

Исковете за обезщетения за безработица са нараснали през февруари с 1,12% спрямо месец по-рано или с 44 436 души, с което общият брой на останалите без работа испанци достигна 4 милиона за първи път от началото на 2016 г. Това е петото поредно месечно увеличение на безработицата.

 

Броят на безработните през миналия месец е бил с цели 23,5% по-висок в сравнение с февруари 2020 година.

 

"Нарастването на безработицата, причинено от третата коронавирусна вълна, е лоша новина, отразяваща структурните недостатъци на пазара на труда, които са подсилени от пандемията", написа в Туитър испанският министър на труда Йоланда Диас.

 

Февруари беше и първият месец на нетно съкращаване на работни места от май 2020 г., като само в рамките на втория месец на годината в Испания бяха загубени 30 211 работни места,  показват сезонно коригираните данни на Министерството на социалното осигуряване.

 

В същото време обаче броят на хората, подкрепяни от испанската схема за защита на работните места по време на пандемията - ERTE, е спаднал с близо 29 000 до 899 383.

 

"Тези стойности остават повече или по-малко стабилни от септември насам, което показва, че втората и третата вълна на пандемията са имали много по-малък негативен ефект от първите - поне в това отношение", се казва в изявление на министерството.

Още от Европа