"Moderna" започва да тества Covid-19 ваксина от ново поколение

Европа

Компанията "Moderna" заяви, че е поставила доза на първия участник в проучване от ранен етап на нов кандидат за ваксина срещу Covid-19, който потенциално може да се съхранява и транспортира в нормални хладилници, вместо във фризери. Компанията заяви, че новият й кандидат за ваксина може да улесни разпространението, особено в развиващите се страни, където проблемите с веригата на доставки могат да попречат на процеса на ваксинация, съобщава Ройтерс.

Проучването в ранен етап ще оцени безопасността и имуногенността на ваксината от следващо поколение, обозначена като mRNA-1283, на три дозови нива, и ще се дава на здрави възрастни или като единична доза, или в две дози с интервал от 28 дни, посочиха от компанията. "Moderna" също така планира да оцени новата ваксина, mRNA-1283, като потенциален бустер в бъдещи проучвания.

През миналата седмица "Moderna" започна да поставя дози на първите участници в изследване, тестващо кандидати за бустер ваксина срещу Covid-19, насочени към варианта, известен като B.1.351, който се появи за първи път в Южна Африка. Според съобщението на компанията, кандидатите за бустер ваксина, обозначени с mRNA-1273.351, ще бъдат тествани както за южноафриканския вариант, така и като многовалентна ваксина.

Още от Европа