Стотици хиляди пътници - блокирани заради отменени полети на “Луфтханза”

Европа

Протести на служители на "Луфтханза" отменят десетки полети и оставят блокирани стотици хиляди пътници. Стачката на наземния персонал е еднодневна, започва в 4 ч. сутринта и ще продължи до утрешния ден. 

Стачните действия ще засегнат полетите на авиокомпанията на летищата във Франкфурт - най-натовареното летище в Германия -, Мюнхен, Хамбург, Берлин и Дюселдорф. Очаква се днес германският авиопревозвач да осъществи едва между 10 и 20 на сто от планираните си полети. 


Протестите са в отговор на продължаващите преговорите между синдиката "Верди" и авиокомпанията за заплатите на 25 хил. души от наземен персонал. Това е втората голяма стачка в Германия от началото на тази година. Синдикатът поиска увеличение от 12,5% на заплатите или поне увеличение от 500 евро на месец за следващите дванадесет месеца, плюс еднократно компенсиращо инфлацията плащане от 3000 евро.

Днешните протести са "предупредителни" и целят да окажат натиск върху авиокомпанията и да покажат колко разрушителни могат да бъдат индустриалните действия преди следващия кръг от преговори на 12 февруари. Синдикатът предупреждава, че служителите са готови на по-продължителни протести, ако "Луфтханза" не приеме условията им.

 От Летище София съветват пътниците да се свържат с авиокомпанията и да уточнят кой следващ полет биха могли да ползват.

 

Източник: Frognews

Още от Европа