Франция: Нов локдаун, този път и без алкохолни напитки на обществени места

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Франция се готви за нов национален локдаун от събота. Парламентарното мнозинство одобри мерките, обявени снощи от президента Еманюел Макрон, като  опит за възпиране на третата Covid вълна.

Поредните ограничения във Франция са "нужни, за да преминем един етап, надяваме се - последният, пред перспективата за масовата ваксинация и връщането към нормалния живот" - заяви френският премиер Жан Кастекс пред Националното събрание, където даде подробности по поредното затваряне на Франция, обявено снощи от президента Макрон.

348 депутати от мнозинството подкрепиха мерките, докато почти цялата опозиция бойкотира вота, който нарече "маскарад" въпреки само консултативния му характер.

Новите ограничения включват забрана на консумацията на алкохол на всякакви обществени места и възможно затваряне на кейове и крайбрежни улици, където често стават непозволени събирания. На френските ученици остава един учебен ден преди да започнат да учат от дома. Жп трафикът днес не е променен, но е твърде натоварен - мнозина се възползват от позволението на президента да си сменят района преди карантината.

Засега Франция не отменя предстоящите през юни регионални избори.

Още от Европа