Франция демонстрира сила в Средиземно море

Европа

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" и бойната му група ще отплават в близките дни от югоизточното френско пристанище Тулон към Източното Средиземноморие, след което ще се насочат към Индийския океан и Персийския залив. Френският самолетоносач ще бъде придружен от две френски фрегати, снабдителен кораб и подводница, както и от три чуждестранни кораба: белгийска фрегата, гръцка фрегата и американски миноносец. Това съобщи министерството на въоръжените сили на Франция.

„Бойната група ще участва два пъти в операцията "Шамал", която е част от международната акция срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия“, обяви говорителят на министерството Ерве Гранжан.

„Разгръщането на бойната група, в която участват и 20 бойни самолети "Рафал", има за цел да покаже привързаността на Франция към свободата на мореплаването и спазването на международното право“, подчерта той.

Мисията идва в момент на напрежение между Франция и Турция. Южната ни съседка умножи демонстрациите на сила в Източното Средиземноморие и започна проучвания за залежи на природен газ в гръцките териториални води в последните месеци.

Миналата година две трети от френската група се бяха заразили с коронавирус на борда. Този път екипажът от 1200 матроси на "Шарл де Гол" е бил ваксиниран срещу Covid-19, припомни министерството.

Още от Европа