Фон дер Лайен: ЕНП ще бъде котва на стабилността и бастион срещу екстремизма

Европа
© ЕПА/БГНЕС

189 са местата за Европейската народна партия според последните предварителни резултати - с 8 повече от обявените преди това. Социалистите и демократите запазват 135 мандата, а либералите от "Обнови Европа" - 83. 

Консерваторите и реформистите получават 72 места, "Идентичност и демокрация" падат обаче на 58 спрямо обявените по-рано 63. Зелените/Европейски свободен алианс получават 53 места, левицата 35, необвързаните 45 и т-нар. "други - 50 в 720 местния Европарламент. 

"Днес е добър ден за ЕНП - спечелихме изборите, засега сме най-силната партия и сме котва на стабилността", заяви председателят на ЕК и кандидат на ЕНП фон дер Лайен. Тя обаче добави, че резултатът от изборите изпраща 2 послания:

"Първо, остава мнозинство в центъра за силна Европа и това е от ключово значение за стабилността. Но също така е вярно, че екстремистите от ляво и от дясно набират подкрепа и затова резултатите идват заедно с голямата отговорност за центристките партии".

Фон дер Лайен уточни, че ще работи активно за създаването на проевропейско мнозинство със социалистите, демократите и либералите. И още:

"Разбира се, тези избори не се провеждат във вакуум около нас. Светът е разтърсен. Вътрешни и външни сили се опитват да дестабилизират обществото ни и да отслабят Европа. Ние никога няма да позволим това да се случи". 

Запитана дали е убедена, че ще спечели втори мандат начело на Еврокомисията, тя отговори категорично:

"Да, убедена съм, но разбира се, знам, че ми предстои много тежка работа. Ще се радвам да се заловя за нея. Но съм категорично убедена що се отнася до моя втори мандат". 

"Чух посланията на фон дер Лайен и съм убеден, че ще намерим не само правилния компромис, но и правилните решения", каза водещият кандидат на социалистите и демократите Никола Шмидт.

"Предизвикателствата за Европа са доста големи, за да си играем политически игри", заяви пък водещият кандидат на Зелените Бас Екхаут.

Още от Европа