Унгария иска от ЕК да вземе мерки срещу таксата за пренос на руски газ, наложена от България

Европа

Унгария е поискала от Европейската комисия да отвори наказателна процедура срещу България заради обявената наскоро нова такса върху транзита на руски газ през страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на унгарския министър за Европа Янош Бока.

Във видео във "Фейсбук" Бока обяви, че е изпратил писмо до Еврокомисията с искане срещу България да бъде отворена наказателна процедура, което е първата стъпка при налагане на спазването на правилата от страните членки. Бока се оплаква, че България е наложила новата такса, без да се консултира с Унгария, и твърди, че тя е в нарушение на европейските митнически и търговски правила.

"Българската такса сериозно застрашава енергийната сигурност на Унгария и на целия регион", казва Бока и допълва, че Будапеща е готова да отнесе казуса да най-високия европейския съд до края на годината, ако Еврокомисията не реагира и не открие наказателна процедура.

България твърди, че новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на "Газпром" на газовия пазар в Югоизточна Европа и да намали руското влияние в региона. Таксата обаче сериозно разгневи Унгария и Сърбия, които се снабдяват с газ основно от Русия по газопроводите "Турски поток" и "Балкански поток".

Таксата в размер от 20 лева (10 евро) за мегаватчас беше обсъдена в Брюксел през октомври, но не се стигна до решение дали тя е опрадвана и законосъобразна. Българското правителство твърди, че таксата няма да повиши цените на газа за Сърбия и Унгария, а само ще намали печалбите на "Газпром". 

Още от Европа