С призиви за регистър на щетите от войната започна среща на върха на Съвета на Европа

Европа

След подновяването на тежкия ракетен обстрел по Киев украинският президент Володимир Зеленски благодари на своите поддръжници и подчерта силата на европейското сближаване в обръщение пред срещата на Съвета на Европа в Рейкявик, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива. Ние се опитваме много усилено да подобрим защитата на нашия народ“, заяви той на заседанието на Съвета на Европа пред лидерите, събрали се за срещата на върха в Рейкявик, говорейки по видеовръзка.

„И аз благодаря на всички държави и лидери, които ни помагат да подобрим изцяло нашата противовъздушна отбрана. Ние показваме какво означават нашите 100% и какво означава силата на свободния свят“, каза той

Съветът на Европа е основан през 1949 г. като пазител на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона в Европа и е независим от ЕС.

усия беше изключена от групата след пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна през февруари 2022 г. Беларус, близък съюзник на Русия, е представена на срещата на върха само като наблюдател.

Регистър на военните щети

Германският канцлер Олаф Шолц призова за създаване на международен регистър на военните щети в Украйна. По думите му е много важно да бъде създаден „регистър на щетите, който да позволи с общи усилия да бъдат описани щетите от руската военна агресия в Украйна“.

Това ще създаде основа за възстановяването на Украйна, каза той.

Регистърът е необходимо условие, за да могат всички да работят с общи данни, заяви Шолц и добави, че той може да послужи и като база за разговори на международно равнище.

„В този смисъл това е изключително важно за бъдещето на Украйна“, посочи канцлерът в изказването си.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи идеята за регистър на военните щети в Украйна. „Призовавам всички държави да се присъединят към него и да допринесат активно за изработването му“, каза той.

Международната общност трябва да продължи да оказва неотклонна подкрепа на Украйна, „член на нашето европейско демократично семейство (…) толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Макрон.

Той също така призова за създаването на центрове за психично здраве в Украйна с помощта на Банката за развитие на Съвета на Европа, „за да се помогне на всички онези, които ежедневно страдат от тежките травми, причинени от този жесток конфликт, и както поискаха самите украинци“.

Макрон заяви, че Съветът на Европа е изправен пред опасностите на века.

„Нищо не трябва да намалява нашия ясен оптимизъм или нашата решителност“, каза Макрон.

Шолц също така призова за поддържане на контакти с Русия въпреки руския президент Владимир Путин и неговото правителство в изказването си в началото на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

Войната на Русия в Украйна ще приключи в някакъв момент, каза Шолц. „И едно нещо е сигурно. Тя няма да приключи с победа на империализма в стил Путин“, добави той. Украйна ще получава подкрепа, докато не бъде постигнат справедлив мир, каза Шолц.
„Дотогава ние трябва да поддържаме мостовете към представителите на друга Русия, друга Беларус – и по този начин да поддържаме отворена перспективата за демократично, мирно бъдеще в двете страни – колкото и малко вероятно да ни се струва това днес“, каза Шолц.
Около 30 европейски държавни и правителствени ръководители пристигнаха във вторник в Исландия за първата среща на върха на Съвета на Европа от 2005 г. насам и едва четвъртата по рода си среща на държавни и правителствени ръководители.

Според проект на заключителната декларация, видян от „Ройтерс“, лидерите ще одобрят нов Регистър на щетите, механизъм за регистриране и документиране на доказателства и претенции за щети, и искове за обезщетения, загуби или вреди, причинени в резултат на руската инвазия.

Още от Европа