Съветници на Заев: България и Германия са мафиотски държави и фенове на нацизма

Европа
© БГНЕС

Трима съветници на македонския премиер Зоран Заев участват в очернянето на България в Европейския съюз. Това разкри тази сутрин по бТВ собственикът на Агенция БГНЕС Любчо Нешков и посочи последната публикация в техния „Институт“ базиран в Любляна, Словения, в която България и Германия се сочат като държави, които мафиотизират ЕС. Словенският лобистки институт носещ претенциозното име „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” вече втора година публикува няколко яростни антибългарски анализи и доклади, които имат основно за цел да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

В последната си публикация, от 24 март, ИФИМЕС нарича България „грозното лице на ЕС“ и фокусира атаката си върху две теми – исторически очерк за това какво е България и анализ на управляващото мнозинство в България, в частност ГЕРБ. В типичния югославски стил от времето на диктатора Йосип Броз Тито, България е обрисувана като държава „изкуствено създадена от Договор между Русия и Османската империя през 1878 г.“. Тогава, според авторите, в България не е имало българи, а само „богомили, македонци и турци“, които впоследствие биват подложени на „насилствена българизация“, съобщава БГНЕС.

„Словенските“ анализатори смятат също че „чрез ГЕРБ и подобни политически партии, мафията е проникнала институционално в ЕС“. Германският Християндемократически съюз, (ХДС) и лично канцлерката Ангела Меркел са според тях, „шефовете“ които стоят зад „престъпленията на Бойко Борисов“, като се посочва и че представители на ХДС са директно замесени в престъпления. Според авторите, освен сестрински партии (като част от Европейската народна партия) ГЕРБ и ХДС са и „сестри-престъпници“. Причината, според „словенските“ експерти, се крие в това, че както ХДС, така и нейният баварски коалиционен партньор ХСС (Християнсоциален съюз) „тайно подхранват и симпатизират на победената идеология от Втората световна война“. Всъщност, за ИФИМЕС, освен криминални шефове на балкански структури на мафията, Ангела Меркел и нейната партия ХДС са и тайни почитатели на Третия райх, нацизма и Адолф Хитлер.

Поради скандалните публикации двама от почетните председатели на института, бившият хърватски президент Стипе Месич и последният югославски външен министър Будимир Лончар, публично се разграничиха от „разследванията и подчертаха, че става въпрос за публикации в стил УДБА - зловещата държавна сигурност на диктатора Тито“.

Според официалният им сайт, ИФИМЕС е базиран в Любляна и дори от 2018 г. има специален консултативен статут към Икономическия и Социален Съвет на ООН. Основна цел на института е да „промотира помирението, превантивната дипломация, разоръжаването и политиките за укрепване на доверието в регионалните и глобални конфликти“. Изпълнителни директори на Института са Зияд Бечирович и Бахтияр Аляф - и двамата съветници на Зоран Заев, както и Владо Димовски, професор по икономика, също съветник на Заев.

Зияд Бечирович е босненец, замесен според много публикации в медиите в рекет, изнудване на политици в Черна Гора, връзки с радикалния ислям, съветник на бившият президент на Република Сръбска – Милорад Додик. Бахтияр Аляф е иркачанин, завършил висшето си образование като стипендиант на югославската компартия. Зияд Бечирович, Бахтияр Аляф и Владо Димовски са съветници от 2017 г. в кабинета на Зоран Заев.

Според Нешков властите в Скопие трябва да дадат отговор за действията на съветниците на премиера Зоран Заев след като вчера вицепремиерът Никола Димитров публично призна, че „съжалява, че внесените поправки от евродепутата Таня Файон, която е награждавана от ИФИМЕС, не са били одобрени от Европейския парламент“.  

Още от Европа