Стотици демонстрират в Лондон за трета поредна нощ, полицията - по-въздържана

Хората са гневни заради убийството на млада жена, за което е обвинен полицай

Европа
© БГНЕС

За поредна вечер снощи стотици демонстрираха пред парламента и сградата на полицията в Лондон в знак на протест срещу убийството на млада жена и плановете на правителството да затегнат законодателството срещу уличните протести, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Участниците в акцията поискаха и оставката на шефа на полицията Кресида Дик заради действията на органите на реда по време на първия протест в събота, когато четири жени бяха задържани за нарушение на обществения ред и Covid мерките, а действията на полицаите бяха оправдани с нарушаване от страна на демонстрантите на правилото за спазване на социална дистанция.

За отвличането и убийството на 33-годишната Сара Еверард е обвинен служителят в лондонската полиция Уейн Къзинс. Вчера той застана за втори път пред съда, като адвокатът му не поиска пускане под гаранция. Очаква се същинският съдебен процес да започне през октомври.

Полицията стана обект на критики от всички политически сили заради действията на полицаите спрямо участниците в среднощното бдение в памет на Евърард в събота. Шефката на полицията Кресида Дик каза, че хората са нарушавали правилото за спазване на социална дистанция и няма намерение да подаде оставка.

Кметът на Лондон Садик Хан каза, че е изразил пред Дик своето недоволство по повод полицейщината в събота, когато четири жени бяха задържани за нарушение на обществения ред и правилата за Covid-19. Вътрешният министър Прити Пател окачестви гледката като "обезпокоителна".

Снощи полицаите бяха по-въздържани срещу демонстрантите пред сградата на парламента и т.нар. Нов Скотланд ярд, отбелязва Ройтерс. Пред парламента над 600 души викаха "Уволнение за Кресида Дик. Уволнение за Прити Пател". Хората пред полицейската централа скандираха "всички ченгета са копелета" и клатеха металните заграждения.

Още от Европа