Стачка на лекарите в Мадрид

Европа

От днес в Мадрид и региона започна безсрочна стачка на лекарите от първичната медицинска помощ. Те обвиняват регионалното правителство и най-вече министерствата на здравеопазването и на финансите за лошите условия на труд и недостатъчното заплащане. Шест месеца след първата стачка, лекарите от първичната помощ излязоха на втора, за да поискат премиерът на регионалното правителство Изабел Диас Аюсо да си спази обещанията, дадени преди това на съсловието. Те твърдят, че "има дефицит от повече от 600 семейни лекари и 200 педиатри”. Според тях само 29 семейни лекари са наети от регионалното правителство от февруари миналата година до сега и то в условията на пандемия.

Протестиращите пред Министерството на финансите, обявиха министър Хавиер Фернандес-Ласкети за "виновен", че грижите в здравните центрове "умират" заради недостатъчното заплащане. Преди да поеме местните финанси, той беше и министър на здравеопазването.

Според протестиращите, семейните лекари са твърде претоварени, понякога им се налага да преглеждат по около 80 пациенти на ден, като им отделят не повече от 3-4 минути, което те самите намират за "нехуманно".

Проучване на Асоциацията на лекарите в Мадрид (Amyts) показва, че заради стреса почти половината от лекарите са взимали психотропни лекарства. По техни данни само 44 от завършилите миналата година медицина лекари са останали в Мадрид, тъй като регионалното правителство „им предлага несигурни договори, в сравнение с другите автономни общности” и затова те бягат от Мадрид.

Протестиращите настояват премиерът Изабел Диас Аюсо да изготви План за първичната медицинска помощ, в който да залегнат увеличение на заплатите и на броя на семейните лекари и педиатрите, тъй като те са хората, които помагат да се избегне претоварването на болниците с пациенти.

Още от Европа