Скандал: ЕС ни отряза за отлагане на ембаргото за руския петрол, България плаши с вето. Разрешиха на Унгария, Словакия и Чехия, ние сме аут

Европа
© pixabay

Европейският съюз ще прекрати вноса на петрол от Русия до края на тази година, но предложи отлагане на ембаргото върху доставките на петрол от Русия за Унгария, Словакия и Чехия до 2024 г. Това съобщи телевицзия „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници.

Според предложението Чешката република ще може да внася руски петрол до юни 2024 г., а Унгария и Словакия – до края на същата година. Всички останали държави-членки на ЕС ще прекратят вноса на петрол от Русия до края на тази година, както беше предложено първоначално, отбелязва агенцията.

ЕС се готви да наложи шести пакет от санкции срещу Русия във връзка с войната в Украйна. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която говори на заседание на Европейския парламент в Страсбург в сряда, предложи страните от ЕС да започнат постепенно да се оттеглят от руския петрол, да изключат още три руски банки, включително Сбербанк, от системата за междубанкови разплащания SWIFT и да спрат излъчването на три руски държавни телевизионни канала в ЕС.

Според дипломатически източници и европейски медии ЕК е предложила страните от ЕС да откажат да внасят руски суров петрол след шест месеца и да откажат да внасят петролни продукти през 2023 г. Очакват се и различни условия за отказ от нефт от танкери и от нефт от тръбопроводи.

Унгария се противопоставя на ограниченията върху вноса на енергия от Русия. Словакия говори за щетите за страната в случай на отказ от петрол от Русия. Според източници на телевизия CDF обаче двете държави, както и Австрия, са оттеглили ветото си върху петролното ембарго.

Страната ни настоява да бъде включена в списъка на държавите, в които въвеждането му ще бъде отложено

България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. Това научи NOVA от свои източници.

В Брюксел се провежда съвет на посланиците на страните членки на ЕС. На него участва и българският дипломат Румен Александров.

Заседанието е започнало сутринта, а посланиците са категорични, че ще продължи, докато не се реши за руското петролно ембарго.

Комисията е представила лека модификация на плана, в която е предложено да се въведе изключение за Унгария, Словакия и Чехия. Това обаче не е предложено за България.

Източници на NOVA заявяват, че от София е получен червен флаг, което означава, че ако и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи вето.

Унгария и Словакия искат по-дълъг период на прекратяване. Според настоящото предложение на Комисията и двете страни ще получат една година повече от останалата част от ЕС, за да се откажат от руския петрол. Но Будапеща и Братислава отхвърлиха тази оферта, като се аргументираха, че се нуждаят от повече време, за да адаптират своите вериги за доставки. Те вероятно ще успеят в усилията си – вероятно ще получат две години повече от останалата част от ЕС.

Чешката република и Словакия вероятно ще се присъединят към тази схема за освобождаване, тъй като и двете са по подобен начин зависими от руския петрол.

По обед стана ясно, че срещата на Комитета на постоянните представители е приключила темата с 6 пакета санкции, без решение за момента. Очаква се да продължат.

Още от Европа