Скандал за наркотици и подкупи разтърси управляващата партия в Испания

Европа

Скандал, свързан с наркотиципроституция и подкупи за обществени поръчки, разтърсва управляващите социалисти в Испания преди парламентарните избори в края на годината, които според социологическите проучвания партията трудно ще спечели.

В центъра на аферата е Хуан Бернардо Фуентес, който беше принуден да подаде оставка като социалистически депутат от Канарските острови.

Прокурорите твърдят, че 60-годишният Фуентес, известен още като Тито Берни, е събирал подкупи от бизнесмени в замяна на спечелване на обществени поръчки, европейски фондове или освобождаване от здравни инспекции по време на кризата Ковид-19.

Твърди се, че за да се възползват от схемата, бизнесмените са извършили първоначално плащане в размер на 5000 евро на спортна асоциация, ръководена от Фуентес, чрез "посредник" - бизнесмена Антонио Наваро.

В замяна на допълнителни плащания в размер на до 3500 евро бизнесмените са получавали ВИП обиколки на парламента или са били водени на партита с кокаин, организирани в нощни клубове и четиризвездни хотели.

Наваро е заявил пред испанските медии, че по време на пандемията е организирал и вечеря в луксозен ресторант в Мадрид, на която са присъствали 15 депутати от социалистическата партия, въпреки действащите по това време ограничения за пандемия.

Той е заявил също, че е организирал партита за колеги бизнесмени, които са включвали наркотици, проститутки и консумация на виагра.

Испанските медии публикуваха снимки на Фуентес, за които твърдят, че на тях той е с проститутки в хотели. На една от снимките се вижда как жена прегръща голите гърди на Фуентес в хотелска стая.

Фуентес е извършил предполагаемите престъпления заедно с племенника си, който е отговарял за отдела по животновъдство на Канарските острови.

Двамата мъже бяха задържани на 14 февруари заедно с 9 бизнесмени, които са разследвани за ролята им в така наречената афера "посредник". Фуентес отрича всички обвинения срещу него, включително използването на проститутки и приемането на наркотици.

Аферата доминира в заглавията на вестниците в Испания преди регионалните избори през май и общите избори, които се очакват през декември.

Тя е особено смущаваща, тъй като Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес иска да премахне проституцията.

Досега проституцията беше толерирана в Испания, а много публични домове работеха като хотели или други места за настаняване, въпреки че сексуалната експлоатация и сводничеството са незаконни.

Скандалът се случва в момент, когато според повечето социологически проучвания социалистите изостават от основната опозиционна консервативна Народна партия (НП).
Лидерът на НП Алберто Нунес Фейхоо поиска парламентарните избори да бъдат изтеглени по-рано, за да съвпаднат с регионалните избори през май, твърдейки, че правителството "е загубило доверието на испанския народ".

Подробностите около скандала са "толкова неприлични, толкова жалки, толкова срамни и вредят толкова много на политиката и публичните институции, че не можем да продължаваме така", добави той.

НП и крайнодясната партия Vox призоваха за създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на аферата.

Санчес стана министър-председател през юни 2018 г., след като бившият премиер от НП Мариано Рахой беше отстранен от поста с вот на недоверие, предизвикан от корупционен скандал.

Социалистите се защитиха, като изтъкнаха факта, че веднага след избухването на скандала са отстранили Фуентес.

Партията има "нулева толерантност" към корупцията, заяви ръководителят на групата на социалистите в долната камара на парламента Патси Лопес.
Министърът на парламентарните въпроси Феликс Боланос, който е смятан за дясна ръка на Санчес, нарече аферата "отвратителна", а министърът на земеделието Луис Планас заяви, че е "отвратен" от нея.

Още от Европа