Санкции за 4-ма висши руски държавни служители заради Навални

Европа

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз са се споразумели днес за налагане на санкции срещу четирима високопоставени представители на руските власти заради хвърлянето в затвора на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на двама дипломати.

На срещата в Брюксел не са били обсъдени конкретни имена. Външните министри са дали зелена светлина за подготвяне на списъка.

Според цитираните дипломати обаче, ЕС ще наложи санкции на четирима високопоставени представители на руските власти. Това са ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация, генералният прокурор и директорите на Националната гвардия и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията.

По-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване външните министри на страните членки да бъдат единни и решителни при обсъждането на реакцията на последните руски действия.

"Ясно е, че Русия е поела в посоката на конфронтация с Европа, случаят с Алексей Навални е ярък пример за нарушаване на руските ангажименти. Руската страна отказва да вземе предвид решението на Европейския съд по правата на човека за Навални", каза Борел.

При пристигането си за участие в днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи той не уточни дали ще се възползва от правото си сам да предложи санкции срещу руски представители.

Преди началото на срещата обаче няколко външни министри, сред които Хайко Маас - първият дипломат на Германия, изразиха подкрепа за налагането на санкции срещу Русия.

 
 

Още от Европа