Румънската преса дава за пример подхода на България при ваксинацията

Европа

Решението на българското правителство да се откаже от стратегия за ваксинация в етапи и да предложи ваксина на всеки, който поиска, изненадващо доведе до нарастване на интереса към имунизация срещу COVID-19, пише румънският вестник "Адевърул".
 
Изправено пред липса на интерес към имунизация срещу COVID-19, българското правителство реши в петък да отвори центровете за ваксинация за всички.
 
Решението се оказа добро до момента и доведе до поставяне на първа доза на 33 000 души, посочва вестникът и отбелязва, че за шестте седмици на ваксинация в етапи само 90 000 души са се явили в центровете за ваксинация, предава БТА.
 
Вестникът цитира премиера Бойко Борисов да казва, че само 10 процента от хората, планирани за ваксинация в предвидените преди това етапи, са се явили за поставяне на дози от ваксината.
 
Преди да смени стратегията, България се намираше в трета и четвърта фаза на процеса, съответно имунизиране на лицата на възраст над 65 години, на работещите в сферата на сигурността и други от ключови сектори за функционирането на държавата. Според анкети около половината от българите отказват да се ваксинират срещу COVID-19, пише румънското издание.

Още по темата