Разхлабват на мерките в Кипър от 1 април

Европа

Управляващите в Кипър взеха решение днес за скорошно разхлабване на коронавирусните ограничения. Новите мерки ще са в сила от 1 до 30 април, а в седмицата преди Великден кабинетът ще обсъди възможни промени в тях за празничните дни.
 
Над 23 000 ученици от гимназиите ще отидат за първи път на училище тази година в петък, 2 април. След повече от 3 месеца онлайн обучение те се връщат в класните стаи и са последните ученици в страната, които възобновяват присъственото си обучение.
 
Всички учители, училищен персонал и ученици от гимназиите трябва да представят отрицателен бърз тест, а след това задължително ще се тестват всяка седмица, каквото изискване вече действа за лицеите и техническите училища. До 7 души (вместо сегашните четирима) могат да присъстват на занятия в частни образователни центрове, обяви още правителството.
 
Разрешава се и по-голям брой занимаващи се във фитнес зали и басейни.
Леко се облекчава движението на гражданите. В събота и неделя те ще могат да изпращат по 3 смс-а за разрешение за излизане от вкъщи, а в делничните дни се запазват сегашните 2 смс-а.
 
„Правителството продължава стратегията си за деескалация на ограниченията с бавни и внимателни стъпки, които ще ни позволят да излезем безопасно от здравната криза, без да отменяме многомесечните усилия на обществото и да застрашаваме общественото здраве”, заяви днес здравният министър Константинос Йоану. Епидемиологичната ситуация се стабилизира, но все още не е безопасна, подчерта той.
 
Социалните програми за подпомагане на служителите, засегнати от пандемията, се удължават до края на юни, реши още правителството. Специално ще бъде подкрепена заетостта в хотелиерството и свързаните с туризма дейности, уточни социалният министър Зета Емилианиду.

Още от Европа