Разхлабване на мерките се готви в Нидерландия

Европа

Здравното министерство на Нидерландия обяви че по-късно този месец ще се отворят музеите и зоопарковете, като на входовете ще се предлагат тестове за коронавирус.
 
Съгласно действащите в момента мерки е забранено на публични места да се събират повече от двама души, а ресторантите могат да обслужват клиенти само навън, освен това в сила е и вечерен час.
 
Нидерландската футболна асоциация съобщи, че на мачовете от първа и втора лига от първенството на 23-25 април ще бъде пускана публика. Броят на зрителите ще се определя от местните власти, посочи Ройтерс. ТАСС цитира съобщение на правителството, според което на два мача през април пробно ще бъдат пуснати зрители - съответно 4000 и 7500 човека. Планирани са един концерт и друго масово спортно мероприятие. Желаещите да присъстват ще трябва да предявяват на входа отрицателен резултат от бърз тест за коронавирус.
 
От средата на декември в кралството бе наложена строга карантина, а от 23 януари влезе в сила и вечерен час. В началото на март някои мерки бяха отслабени - отвориха врати училищата за началния и средния курс, салоните за красота, както и магазините за стоки не от първа необходимост при някои ограничения.
 
Новите случаи с коронавирус в страната са намалели със 7 на сто през изминалата седмица, когато броят им е бил 48 хиляди, съобщи Институтът за здравеопазване и околна среда, добави ДПА. Следващите дни ще покажат дали това ще се окаже положителна тенденция, се казва в съобщението. Намаляват новите случаи във всички възрастови групи. През миналата седмица новозаразените са били 276 на 100 хиляди жители.
 
Но положението в болниците не е толкова благоприятно. През миналата седмица са били хоспитализирани само 3 процента по-малко от предходната, а броят на настанените в интензивни отделения се е увеличил с 19 на сто, сочат данните на института.
 
Още за ситуацията за коронавируса ТУК

Още от Европа