Рязък скок на новозаразените и хоспитализираните с Covid-19 на острова

Разхлабването на мерките в Кипър е под въпрос

Европа

Рязък скок на новозаразените и хоспитализираните с Covid-19 в Кипър поставя под въпрос предвидената нова фаза на деескалация на строгите мерки срещу разпространението на вируса. Всички сценарии са на масата на правителството, което днес на извънредно заседание взема критични решения.

Възможни нови облекчения на коронавирусните мерки бяха предвидени да започнат от 16 март – с отваряне отново на ресторанти, кафенета и други заведения за обществено хранене и връщане на учениците от гимназиите в клас. Решенията за тях правителството трябваше да вземе в сряда, но бяха отложени за днес заради критично влошаване на ситуацията, което продължава.

Броят на новозаразените през последните три дни скочи до над 400 случая, от извършвани около 40 000 теста дневно. Вчера бяха регистрирани 431 нови случая от направени близо 43 200 теста.

Пациентите с Covid-19 също се увеличават и болниците са на ръба на капацитета си.

Тревога предизвиква скоростта на нарастване на случаите, което се дължи в голяма степен на факта, че 25% от позитивните за Covid-19 в Кипър са свързани с британската мутация на вируса.

Още от Европа