Разбиха международна мрежа, способна да изпира по 1 млн. евро на ден в Европа

Европа
© архив

Испанската и френската полиция съобщиха днес, че са разбили международна мрежа, съставена от китайски граждани, която е била в състояние да изпира по един милион евро на ден в Европа. В Испания са били арестувани петима души, включително ръководителят на мрежата, информира Франс прес.

 

Разследването, инициирано от френската Национална служба за борба с измамите и испанската полиция, с подкрепата на Европол, е стартирало, след като през февруари 2021 г. френски митничари открили край Перпинян над 500 000 евро, скрити в тайник а в автомобил.

 

Под ръководството на магистрат от специализирания междурегионален съд в Марсилия разследването е "разкрило съществуването на организация, специализирана в изпирането на пари, която действа на територията на страните членки на Европейския съюз поне от 2019 г. насам", се отбелязва в съвместно комюнике, публикувано във Франция.

 

Мрежата е била съставена от китайски граждани, пребиваващи в няколко европейски държави, като е била в състояние да пренася през Европа повече от един милион евро в брой на ден.

 

"Начинът на действие се основава на съществуването на многобройни пунктове за събиране на средства, получени по-специално от трафик на фалшиви стоки, данъчни и митнически измами и сводничество". След това мрежата е организирала "пътуванията на съучастниците, отговорни за транспортирането на сумите в Европа", твърди същият източник.

 

Тези парични трансфери са били организирани по шосе или по въздух, според друго съвместно прессъобщение, публикувано в Испания. По този случай в Испания на неуточнена дата в Мадрид, Валенсия, Аликанте и Барселона са задържани петима души, включително ръководителят на групата, китайски бизнесмен. Извършени са десетина обиска, в резултат на които са иззети над 167 000 евро в брой, някои от които скрити в окачени тавани или кутии за лед, като за откриването им се дължи на намесата на полицейските кучета.

 

"Тази международна операция разкрива преобладаващата роля на азиатските престъпни организации в дейностите по изпиране на пари в Европа", се изтъква в заключение в прессъобщението на френската Национална служба за борба с измамите.

Още от Европа