Пълен локдаун в Германия по Великден

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Германия удължава сегашните строги мерки за борба с коронавируса до 18 април и призовава гражданите да останат по домовете си за пет дни по време на великденските празници, съобщи канцлерът Ангела Меркел. В преговори, продължили до късно тази нощ, тя убеди лидерите на 16-те провинции да се откажат от плановете за постепенно отваряне на икономиката, за което беше постигната договорка по-рано този месец. Причината е резкият скок на новоинфектираните с коронавирус.

В периода от 1 до 5 април ще бъдат затворени и всички магазини. Само тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да работят в събота, 3 април. Религиозните служби за Великден ще бъдат без посетители, но ще бъдат предавани онлайн.

Канцлерът Ангела Меркел подчерта на пресконференцията след срещата, че в момента британският вариант на вируса доминира в Германия. Това според нея означавало, че най-голямата европейска икономика е в "нова пандемия". Според Меркел това бил нов вирус, който е по-инфекциозен и по-смъртоносен.

Германия започна предпазливо да отменя някои от ограниченията по-рано този месец. Но разпространението на по-заразни варианти на вируса доведе до скок на инфекциите, което породи опасения, че болниците ще бъдат скоро претоварени, ако не бъдат взети нови мерки.

Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох" съобщи вчера, че седемдневната заболеваемост на 100 000 души е 107, което е над прага от 100 души, при който интензивните отделения ще започнат да остават без свободни легла. Над 3000 души с COVID-19 са в интензивни отделения по данни от неделя.

Още от Европа