Противници на антипандемичните мерки се готвят за голяма демонстрация във Виена

Европа

По данни на полицията противниците на противоепидемичните мерки се готвят за голяма съботна демонстрация във Виена, но мястото и часа ще бъдат обявени в социалните мрежи малко преди началото ѝ. Най-вероятно демонстрантите ще се съберат отново в центъра на Виена както на предишните демонстрации.

Този път не са планирани действия от страна на Австрийската партия на свободата (АПС). Ръководителят на парламентарната група на партията Херберт Кикъл, който преди две седмици държа реч пред демонстрантите, също няма да участва в днешния протест, е било заявено от АПС в отговор на запитване на журналисти.

Министерството на вътрешните работи съобщава, че движението в центъра ще бъде затруднено. За осигуряване на реда ще се грижат до 2000 полицаи. От полицията отправиха апел към населението пред вид нарастващия брой на новозаразените да не участва в масови демонстрации.

От края на декември миналата година в Австрия са били организирани 885 събирания на тема коронавирус. При сблъсъци са били ранени 12 служители на реда и петима демонстранти. Наложени са близо 10 800 глоби, арестувани са 215 демонстранти.

Още от Европа