Принц Филип почина на 99 години

Европа

На 99 години почина принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет Втора, съобщиха от Бъкингамския дворец. Здравословното състояние на Херцога на Единбург, както още е известен принц Филип, се влоши от известно време. В днешното изявление от Бъкингамския дворец се казва следното:

„С дълбоко прискърбие нейно величество британската кралица съобщава за смъртта на нейния обичан съпруг. Той почина тази сутрин в двореца Уиндзър“.

Принц Филип се ожени за принцеса Елизабет преди 73 години, през 1947 година, четири години преди тя да стане кралица. Двойката остави четири деца, 8 внуци и 10 правнуци. Кралските хроникьори отчитат, че за човек на неговата вързаст той се е радвал на доста добро здраве.

През 2017 година принц Филип се оттегли от активна дейност след повече от 20 000 обществени анжименти в ролята му на кралска особа. Още няма подробности за погребението на Херцога на Единбург, но се предполага, че то ще бъде кралско, а не държавно, както е пожелал.

Принц Филип е роден през 1921 година на остров Корфу. На 18 години той се присъединява като кадет към британския кралски флот. Участва активно във Втората световна война в Индийския океан и Средиземно море и многократно е отличаван за храбростта си.

Още от Европа