Премиерът на Нидерландия пред 4-ти мандат

Европа
© БГНЕС

Досегашният нидерландски премиер Марк Рюте, който е на власт от 2010 г., има всички шансове да поеме поста за четвърти мандат. Това става възможно, след като неговата либерална Народна партия за свобода и демокрация води на парламентарните избори в Нидерландия, показват данните от екзит пол проучване.

Според предварителните данни от гласуването партията на Рюте може да разчита на 36 от 150 места в долната камара. Но това означава, че ще са му нужни поне два коалиционни партньори, за да успее да получи мнозинство от 75 депутати. На второ място остава проевропейската лявоцентристка партия "Демократи-66".

Единият от съюзниците на Рюте вероятно ще е дясноцентристката Християндемократически призив -  третият по големина партньор в досега управлявалата коалиция. Крайнодясната Партия на свободата на известния с антиислямските си възгледи Герт Вилдерс отстъпва с една позиция до трета политическа сила.

Нидерландия е една от първите държави от Евросъюза, организиращи избори в условията на пандемия. Гласуването продължи три дни, за да бъде избегнато струпването на хора. Избирателната активност достигна 83 процента - с 1 пункт повече, отколкото на предишните парламентарни избори преди четири години.

До вота се стигна, след като премиерът Марк Рюте подаде оставка заради скандал, при който хиляди родители бяха погрешно обвинени, че са извършвали измами със семейни надбавки.

Още от Европа