Премиерата на турски сериал предизвика ново напрежение в Кипър

Европа

На фона на остри политически и граждански реакции в Северен Кипър снощи във Фамагуста се състоя премиерата на турски сериал, който предизвика ново напрежение на етнически разделения остров. Специален гост на тържеството беше турският вицепрезидент Фуат Октай.

Първият епизод от 26-серийната драма „Имало едно време в Кипър”, продукция на Радио-телевизионната корпорация на Турция /TRT/, бе излъчен снощи. Приемът за старта на поредицата събра във Фамагуста, където основно е заснет филмът, около 250 гости, включително от Турция.

Приветствайки сериала по време на тържествената гала-вечер, лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заяви, че е „изключително важно гласът на кипърските турци да бъде чут от света”. Турският вицепрезидент Фуат Октай нарече телевизионната поредица „грандиозна” и „мост от миналото към бъдещето”.

Излъченият първи епизод предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Кипърски турци го определиха като пропаганден, изкривяващ историята на тяхната общност. Чрез съдбата на едно кипърско турско семейство филмът пренася на екрана исторически събития от Кипър от периода 1963-1974 г. - от началото на конфликта между кипърските гърци и кипърските турци до турската инвазия и разделението на острова.

С изявления в парламента и издадени декларации преди гала-премиерата повече от 30 кипърско-турски опозиционни партии, синдикати и граждански организации настояха тя да бъде отменена, тъй като провеждането ѝ грубо нарушава всякакви пандемични забрани.

Източник: БНР

Още от Европа